Mamma, pappa och till och med kanelbullen hade sina egna dagar. Däremot saknade en av affärssveriges viktigaste resurser, it-chefen, en dag. Enligt oss arbetade denna yrkeskår alltför mycket i skymundan, utan att få det beröm som den så väl förtjänade. Det ville vi ändra på. 2004 blev tankar till handling och It-chefens dag var ett faktum. Traditionsenligt firar vi sedan dess it-chefen varje år den tredje onsdagen i maj.


2004

"Vi har en dröm"

Ord säger mer än tusen bilder. En allmän skrift skickades ut, där ändamålet var tydligt.

2004_1

Vi sökte förgäves få respons hos riksdagen. När svaret uteblev hade vi inget annat val än att gå ut med en stridsskrift.

2004_2

Utan stöd från högre instanser firades It-chefens dag ändå. It-cheferna fick tårtor och ballonger och blev ståndsmässigt firade.

2004_3

Tekniktäta Kista Galleria fick se it-cheferna hyllas av en egen hejarklack.

2004_4

Det viktiga budskapet syntes i många kanaler, däribland självfallet it-chefens husorgan.

2004_5

2005

Tårtor, fanfarer och seminarier

Beröm och tårtor till de som förtjänar det.

2005_1

Denna It-chefens dag firades på Berns med en mängd seminarier och en sajt byggdes för ändramålet.

2005_2

2007

Medarbetarna gratulerar sin it-chef

Detta år fick medarbetarna själva skicka in gratulationer och beröm till sina it-chefer. Inte ett öga var torrt.

2007_1.jpg

Hälsningarna från medarbetarna sparades och visades upp på en helsida i Computer Sweden. Därefter skickades presentkort och inbjudan till festen till samtliga it-chefer.

2007_2.jpg

2008

Lite senare, lite roligare

It-chefens dag blev natt. Parollen var "lite senare, lite roligare".

2008_1.jpg

Kägelbanan vid Mosebacke i centrala Stockholm var överfull av it-chefer.

2008_2.jpg

It-chefen använder givetvis ett usb-minne som plektrum.

2008_3.jpg

Björn Gustavsson höll ett bejublat och beskrattat anförande.

2008_4.jpg

2009

It-chefer i baktävling

It-chefens dag 2009, den sjätte i ordningen, blev den godaste någonsin. Uppdraget och utmaningen för landets it-chefer var att själva skapa it-chefens officiella bakelse i ett virtuellt bageri.

2009_1

Vinnaren korad: It-chefens officiella bakelse med en himmelsk blandning av nötmaräng, citron curd och hallonmousse.

2009_2

Vinnaren. Peter Rydström, it-chef på Metro, knockade juryn med sin bakelse.

2009_3

2010

Paneldebatt och Batraskratt

Onsdagen den 19 maj firade TDC It-chefens dag på Haga Forum i norra Stockholm.

2010_1

Paneldiskussion. Johan Hallsenius, till vardags chefredaktör på Computer Sweden, var moderator. Debatterade gjorde Erik Heilborn (TDC), Eva Elmstedt (Ericsson), Ann Wingård (Teleperformance), Anders Lundsten (it-chef Dustin) och Niklas Zandelin (Exido).

2010_2

It-chefer en masse!

2010_3

David Batra spred skratt när dagen blev kväll.

2010_4

2011

It-chefens dag i 3D

It-chefens dag blir It-chefens kväll. För åttonde året i rad firar vi traditionsenligt it-chefen den tredje onsdagen i maj (vilket detta år infaller den 18:e). Och nu firas det dessutom i 3D.

2011_1

Världspremiär – en våning upp.

2011_2

Hundratals it-chefer (plus påfallande många barn i sällskap) såg fram emot filmen.

2011_3

Pirater bland publiken.

2011_4

TDC Sveriges vd Erik Heilborn hälsar it-cheferna, dess familjer och vänner, välkomna. Temat är TDC:s paroll "Kommunikation är viktigt", och förlängning av denna: It-chefer är viktiga.

2011_5

Fullsatt.

2011_6

2012

Trendspaning till frukost

Detta år firade vi It-chefens dag den 16 maj med ett frukostseminarium på Restaurang Josefina på Djurgården i Stockholm. Efter ett trevligt frukostmingel fick it-cheferna lyssna på trendspaning från analysföretaget Kairos Future, presentationer av kundcase och nyheter från TDC.

2012_1

Morgonmingel bland croissanter, sirapspannkakor och it-chefsbakelser.

2012_2

It-chefens egna, officiella bakelse. Dagen till ära.

2012_3

Rundabordssamtal inför morgonens seminarium.

2012_4

Erik Heilborn, vd TDC Sverige, gratulerar it-cheferna på bemärkelsedagen.

2012_5

2013

Om framtidens it-chef

Tillsammans med TNS Sifo diskuterades TDC:s undersökning om morgondagens it-chef: it-studenterna. 100-tals it-chefer från många av Sveriges ledande företag var på plats på ett för dagen soligt Södermalm. Erik Heilborn, vd TDC Sverige, och Joakim Haring, försäljningsdirektör på samma företag, pratade it-ungdomar. Alexander Souvre, TNS Sifo, pratade om undersökningen. Som avslutning underhöll Måns Möller. Dagen till ära hade Måns även skrivit en personlig text till Sveriges it-chefer. Se den nedan.

2013_1

Joakim Harging, försäljningsdirektör TDC Sverige, pratar it-ungdomar.

2013_2

Alexander Souvre, TNS Sifo, presenterade it-studentundersökningen.

2013_3

Soligt på Södermalm.

2013_4

Erik Heilborn visade vägen för framtidens it-lösningar, med utgångspunkt från morgondagens it-chefer.

2013_5

Måns Möller roade, och inspirerade.

2013_6

2013_7

Måns läste sedan upp sin hyllning till landets it-chefer:

”Dagens it-chef är den som ser till att du kan läsa mejlen på landet, logga in på intranätet om du sitter på tåget och skicka roliga smileys till din kollega som sitter två skrivbord bort.

En it-chef är helt enkelt en person som ser till att du har förutsättningar att göra det du skall göra, men att du också har kul medan du gör det.

It-chefen är precis som mamma var för dig när du var liten, någon som ser till att skutan håller sig flytande. Det är kort och gott en jädra vardagshjälte!”

2013_8

2014

Tioårsjubileum på Strandvägen

En halvdag mitt i city för några av Sveriges vassaste it-chefer.

2014_1

Erik Heilborn, vd TDC Sverige, pratade om vikten av it och inte minst – it-chefer – för affärsverksamheten.

2014_2

2015

Den värdefulla it-chefen

Att it-chefen är värdefull är hela bakgrunden till It-chefens dag. Men HUR värdefull? En nyligen publicerad mätning från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar har tidigare visat att 42 procent av produktivitetsökningarna beror på digitaliseringen – alltså på it-chefen.

Till It-chefens dag 2015 bestämde vi oss för att ta en titt på de lite mjukare värdena. Hur påverkar it organisationers välbefinnande, exempelvis? Tillsammans med TNS Sifo gjorde vi en undersökning på 1 027 tjänstemän i Sverige. Resultatet var väntat, men oväntat kraftfullt. Att it-lösningar kunde bidra till ett bättre välbefinnande hade vi på känn, men resultaten visade på en signifikant betydelse för medarbetarnas allmänhälsa, stresshantering och totala arbetssituation. Detta, och mycket annat intressant, kan du läsa om på sidan Inspirationsteknologi. Leve it-chefen!

Inspirationsteknologi

2016

Onsdagen den 18e maj bjöd vi in it-chefer i Stockholm till ett frukostseminarium för att traditionsenligt fira It-chefens dag. Nytt för i år var att it-cheferna fick uppmaningen att bjuda med en kollega från en annan avdelning som kunde ha nytta av insikter kring digitalisering - vem är din +1?

Erik Heilborn (Vd) och Krister Dackland (CIO) från TDC var båda på plats och pratade om digitalisering ur ett verksamhetsperspektiv.

Gästföreläsare Stefan Fölster (Vd  reforminstitutet) myntade begreppet: Internet of everybody och jackade på Erik och Kristers tankar om digitaliseringens plussummespel. It-chefens dag avrundades med att alla gäster fick en signerad kopia av Stefan Fölsters senaste bok, Robotrevolutionen.

Framtiden.

It-chefens dag – en självklarhet även i framtiden. Har du tips hur vi kan fortsätta fira denna viktiga resurs i affärssverige?
Skicka gärna ett mejl till oss.